Leestekens of diakritische tekens op macOS1 min

100 dagen
art-1868727_1280

Zodra ik diakritische tekens moet gebruiken op de Mac moest ik in het verleden eerst zoeken op internet.Je weet wel, de umlaut, trema, accent grave en dat soort dingen. Ik gebruikte ze niet zo heel veel. In het Engels kom je ze niet zo heel veel tegen volgens mij. Gelukkig heb ik nu een ezelsbruggetje, waardoor ik ze beter kan onthouden.

Diakritische tekens

in macOS voeg je dit soort speciale tekens in door alt met een andere toets te gebruiken.  In onderstaande tabel zie je mijn ezelsbruggetjes. Ze zijn soms wel een beetje voor de hand liggend, of ze ontbreken gewoon. Dan probeer ik net zolang, totdat ik de juiste heb. In onderstaande tabel heb ik de term ‘alt’ gebruikt. Op mijn Macbook staat dit op het toetsenbord. Afhankelijk van de uitvoering van je Mac kan hier option staan, of dit symbool:

diakritische tekens

teken voorbeeld toets Mijn ezelsbruggetje
¨ ü ë ä ö ï alt-u + letter umlaut
´ ú é á ó í alt-e + letter vaak gebruikt bij e/niet umlaut
` ù è à ò ì
ˆ û ê â ô alt-i + letter
˜ ñ ã alt+n
ç ç alt+c circumflex

 

Voor mijn schrijven zijn dit wel de meest voorkomende tekens. Wanneer ik andere speciale tekens nodig heb, gebruik ik Google.

0 0 vote
Artikelbeoordeling

Anne Jan Elsinga

vExpert 2009-2017, Virtualization Consultant, loves to cook, salsa, latin, ballroom dancing. Daarnaast helemaal gek van domotica, smart homes en comfort.

Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments